BGO Jeugdwerk wordt Stichting JLC

BGO Jeugdwerk gaat verder als Stichting JLC

Jeugdleidersconferentie is springlevend

 

De Jeugdleidersconferentie in januari is een begrip. Jaarlijks laten gemiddeld 350 jeugdwerkers zich inspireren, zodat zij in hun gemeente jongeren kunnen inspireren. De nieuwe Stichting JLC waarborgt dat deze conferentie springlevend blijft. “Het is een geestelijke boost voor jeugdwerkers, daar blijven we ons met hart en ziel voor inzetten.”

 

Stichting JLC is de voortzetting van BGO Jeugdwerk, dat na de Vrijmaking ontstond om gereformeerde jeugdleiders te ondersteunen. “Onze naam was misschien niet zo bekend maar onze activiteiten gelukkig wel, zoals het bijbelstudiemateriaal en de Jeugdleidersconferentie”, vertelt voorzitter Gerrit Wim van Veelen.

BGO Jeugdwerk, voluit de Bond van Gereformeerde Ouderverenigingen, verzorgde 72 jaar bijbelstudiemateriaal voor de jeugd van de kerk. Vroeger Rechte Sporen geheten en de laatste jaren in een moderner jasje Track7. Het aantal afnemers liep echter in de loop van de tijd gestaag terug. “Op een gegeven moment is het niet meer rendabel en daarom zijn we er met ingang van afgelopen kerkelijk jaar mee gestopt”, licht penningmeester Wim Holsappel toe. Met het wegvallen van de abonnees, had de bond geen leden meer. Gekozen is daarom om een stichting te worden met een naam die duidelijk maakt dat de Jeugdleidersconferentie centraal staat: Stichting JLC.

 

Geestelijke boost

De doelstelling blijft ‘jeugdwerkers in de kerk ondersteunen, trainen en opbouwen’. Van Veelen: “Jeugdwerkers hebben zelf ook ‘voeding’, begeleiding en training nodig. Daarom bieden we ondersteuning aan. In de tijd dat ik jeugdleider was, bestond de Jeugdleidersconferentie al; ik denk dat het in de jaren zeventig is ontstaan.” Op het programma staan lezingen en workshops, en er is tijd voor ontmoeting en worship. “Er is honger naar geloof, naar inhoud, naar praktische handvaten”, vervolgt de voorzitter. “Op de conferentie kun je je laten vullen, met goede voeding; het is een geestelijke boost.” “Het voorziet echt in een behoefte”, stelt Holsappel. “Jeugdleiders kunnen zelf bijtanken, inspiratie opdoen, elkaar ontmoeten, God prijzen. Het is voor ons als organisatie een uitdaging om steeds weer opnieuw iets moois neer te zetten. Daar blijven we ons met de nieuwe stichting met hart en ziel voor inzetten.”

 

Maatwerk in de gemeente

De drijfveer van de bestuursleden is ‘omdat Hij ze liefheeft’, wat gekozen is als motto van de Jeugdleidersconferentie. “Jeugdwerkers willen het geloof met jongeren delen, zodat ze God leren kennen en een persoonlijk geloofsleven opbouwen. Jongeren hebben houvast nodig, jeugdwerkers vervullen hierin een belangrijke rol”, aldus Van Veelen. “Jeugdwerk is de kern van de gemeente”, vult Holsappel aan. Daarom gaat Stichting JLC ook verder met het Youthworkers Education Program YEP! “Dit coachingstraject is maatwerk, omdat er behoefte is om in de kerkelijke gemeente training en ondersteuning te krijgen voor het jeugdwerk”, zegt Van Veelen. YEP! heeft sinds 2012 in een groot aantal kerken gedraaid.

 

‘We hebben je HART nodig!’ is het thema van de Jeugdleidersconferentie op 18 en 19 januari in Lunteren; aanmelden kan tot en met 10 januari. Zie voor meer informatie: www.jeugdleidersconferentie.nl

 


Meer weten over het werk van BGO?

Klik op de onderstaande links

BGO Jeugdwerk

Lees meer

Jeugdleidersconferentie 2019

Lees meer

Wat is YEP!

Lees meer